Rss Feed
  1. woman


    Yanlış zamanda doğmuşum!

    Bu cümleyi hepimiz, ne de çok söyler dururuz. Genelde 1960 ve 70 ler çoğunluğun tercihi olsa da, benim kalbim hep 1920'lerden yana oldu!
    En özendiğim kadınlar da elbette ki, flapper kadınlar...

    Saçlardaki o nefis aksesuarlar, ellerde yelpazeler, upuzun inci kolyeler, incecik kaşlar, kısa saçlar, masum ama cesur makyajlar ve tabiki caz! İnsan daha ne ister?

    Bu kadınlarının en önemli özelliği, dönemin en özgür kadınları olmalarıydı. Uzun sigaralarıyla caz kulüplerinde arz-ı endam edip, gerçekten hiçbir şeyi takmaz ve ''flapper'' ın sözlük anlamını hakkıyla yerine getirirlerdi.
    Flapper = Serbest Davranışlı Genç Kadın

    Birine ismini sorduğunuzda kesinlikle kısaltılmış haliyle cevap verir, buğulu makyajlarıyla ellerinde hep bir kitap olurdu
    Evdeki sinmiş, sessiz victorian ev hanımlarından çok farklıydı bu kadınlar. Toplumun her alanına karışmışlardı ve elde ettikleri özgürlüklerini muhafaza etmek için de, gerçekten çok çalışıyorlardı ki buğulu göz makyajı bir nevi oluşan gözaltı morluklarını uyumlamak için moda olmuştu. Ehh, tamam belki biraz da uyuşturucu izlerini kamufle etmek için de olabilir...

    Kısacası bu özgür ama kısa dönem, tüm dünya kadınları için bir devrim niteliğindeydi.

    Dünya ekonomik kriziyle son bulan ve ardından patlayan 2. Dünya Savaşıyla tamamen hayatlardan çıkan flapper akımı, son yıllarda tekrar ilham verse de, tek başarılı olduğu alan sadece sinema sanatıyla kısıtlı kalıyor.
    ''Chicago'' ve ''The Great Gatsby'', bu güzel kadınlara adeta bir selam niteliğinde!




  2. 3 yorum:

    1. s.b. dedi ki...

      Gerçekten de özellkle de 1930lar bambaskaymıs.Anneannemin bir fotosu var o dönemden harika. Saclar sapkalar danteller...Ben de seviyorum o dönemleri :)

    2. Unknown dedi ki...

      Hangi kadın Coco ile aynı dönemde yaşamak istemez ki :)

    3. Unknown dedi ki...

      Edith Wharton'un Twilight Sleep adli kitabinda anlattigi gibi kadinlar için özgürlük dönemi olmustur.;. saçlarini "Garçonn"e modeli kestirmisler, Charity galalarindan, davetlerinden eksik olmamakla, ilk defa klasik kaliplari yarip bu dönemde sivil hayatin kapilarini aralamislardir...
      Sevgiyle kalin...

    Yorum Gönder