Rss Feed
  1. BLOGLAR, BLOGLARIMIZ!

    6 Ocak 2015



    Son zamanlarda çoğu yeni/eski blogda, blogger olmanın kurallarına dair yazılar görüyorum. Şöyle yazılırsa takipçi gelir, böyle yazılırsa firmalar görür... Nedense sadece ''keyif için'' yazıyor olma ihtimali şıklarda görünmüyor. 
    Belki de sadece ''keyif için'' yazmak akıl işi değil.

    Doğruya doğru, artık blog açmak da zor, pek meşakkatli iş... Hele benim gibi, konuyla ilgili uzun uzadıya yazanlar okunmuyor bile. Devir daha çok ''hemen tüket'' devri. Soruya instagram dan anında cevap alabilmek varken, kim okuyacak şimdi postu ya da youtube dan izlerim geçer, okumak vakit kaybı diye düşünenlerin devri.

    Sizin haftada bir hazırladığınız post ne yazık ki, tatmin etmiyor hiç kimseyi. Paragraflarca yazdığınız ürün incelemeleri yerine, sosyal medyada yapılan 3-5 cümlelik yorumlar da takipçilere ve firmalara yeterli geliyor sanırım. E bir de anında paylaşım şansı var tabi... 
    Hal böyle olunca, ben de dahil, bloglarımıza zaman ayırmaktan yavaş yavaş uzaklaşıyoruz, yetemiyoruz. 

    Özellikle bu işi profesyonel olarak yapmıyorsanız işiniz çok zor. Ailenize mi, kendinize mi, işinize mi yoksa blogunuza mı vakit ayıracaksınız? Bir de yazının başından beri bahsettiğim sosyal medya durumu da var. Güzel, özenli fotoğraflar çekmek gerek, haliyle kaliteli makineniz yoksa, yok gün ışığında paylaşayım, yok yanına gül, deniz kabuğu koyayım derken... O da bir hayli vakit ister.
    Dolayısıyla ya blogunuzdan ya da sosyal medya hesaplarınızdan ödün vermeniz, bir tercih yapmanız gerekir. 

    Sözün özü, birçok blog sahibi arkadaşım gibi, ben de tercih aşamasındayım. Olabildiğince devam edeceğim, etmeye çalışacağım ama birileri okumuyorsa, daha fazla instagram paylaşımı görmek istiyorsa da, bu durum da en nihayetinde düşünülür ve sonucunda takipçilerimin isteklerinden ziyade, benim isteğim gerçekleşir.

    Postun başına dönersek, benim de instablogger ya da vlogger olmayı tercih etmeyen, yeni blog sahiplerine birkaç önerim elbette olacak.

    Sizi sınırlandıran tüm düşünceleri bir kenara koyun ve sizden daha eski blog sahiplerinin tüm ve özellikle teknik tavsiyelerine kulak verin.
    Sizden daha eski blog yazarlarının ''tost makinesiyle fotoğraf çekilmiş bir sürü blog türedi'' vb gibi alaylarına kulak asmayın, kırılmayın da...
    İyiyseniz ve devam etme heyecanınız varsa, zaten insanlar sizi okuyacaktır.
    Hediye için blog açıyorsanız, gidin paranızla alın daha iyi, inanın birkaç hediye için, bu kadar emek vermeye değmez. 
    Benim gibi her telden yazmayın. Ben sadece farklı şeyler yapmak istiyorum ve X bir firmanın beni blogger kimliğimle fark etmesi gururumu okşar ama fark etmemesi çok da umrumda olmaz (müşteri olarak sosyal medyada fark ediyorsa, bu daha mühim benim için) Siz daha fazla okunmak ve fark edilmek istiyorsanız bir telden gidin.
    Benim kadar uzun da yazmayın. Dedim ya, ben farklı bir iş yapmak istiyorum ama sizin takipçileriniz bakım blogu ya da makyaj ya da neyi yazıyorsanız, yalnızca onunla ilgilendiği için farklılıklardan sıkılabilir.

    Bol şans!











  2. 15 yorum:

    1. Duygu Göker dedi ki...

      Valla çok güzel özetlemişssin; aynen katılıyorum. Her yandan emek isteyen bir iş ve oldukça yorucu ama devir; hızlı tüketim devri oldu maalesef.. Eline emeğine sağlık :) <3

    2. Acemiden dedi ki...

      Merhaba. Azıcık dertleşeyim dedim ben de. Blog açarken çok farklı amaçları olabiliyor insanların. Ben blog açmadan da her şeyi bloglardan araştırıp aldığım için, kendi kullandıklarımı neden yazmayayım diye açtım blogu. Biraz yazmaya başlayınca insan farkedilir olmak istiyor. Tabi firmalarda ilgilensin fikirlerimi önemsediğini göstersin istiyor. Ama su sözünüzü çok beğendim. Müşteri olarak ilgilenmesi daha önemli. Gerçekten doğru. Ayrıca uzun yazılar okunmamalı diye bir şey yok. Bu okuma alışkanlığından geliyor eminim. Ben uzun yazıları, sohbet gibi uzatılmış ayrıntıların dibine vurulmuş yazıları daha çok seviyorum. Benim de 3 cümleyle yazılmış blog yazıları hoşuma gitmiyor. Ne o bitti mi oluyorum. Ayrıca her telden yazmanız da çok güzel. Çok büyük artı bence. Ben de isterim her telden yazayım. Blogla sosyal medya arasında kalmayın lütfen. Yeni sayılabilecek bir blog yazarı olmama rağmen bunun zevki çok farklı. Ben beğenerek takip ediyorum sizi. Yazı da oldukça güzel olmuş. Yer işaretlerine ekleyeyim de sık sık okuyayım. :D Bakın ben yorumu bile kısa tutamıyorum :D

    3. Sumut dedi ki...

      blog yazma işi zor iş gerçekten. kolay gelsin ...

    4. gripalyaco dedi ki...

      Sosyal medya çoğalalı bloglar okunmuyor evet eskisi gibi, ama okuyanlar da var ( ben gibi :) ) Bazen google aramalarımız da bile sosyal medyalar ön sıralarda hemen çıkıveriyor ve buda blogların o özenerek belki de günlerce, düşündüğü yazıyı bir kaç satırla kısaltarak yazanlar daha fazla okunan olabilir. oluyorda! haklısın.. Önerilerini çokca dikkate alacağım. Ve sakın blog yazmaktan vazgeçme! :* :)

    5. Unknown dedi ki...

      Ne kadar da güzel yazmışsın canım. Bu kadar iyi anlatılabilirdi bende böyle olduğunu düşünüyorum ve gördükçe üzülüyorum Bu durumda tercih yapma zorunluluğu kalıyor bize de ...

    6. Bebe dedi ki...

      Ben okuyorum ya blogları. Akıllı telefonum yok, ihtiyaç da duymuyorum, twitter/instagram beni ilgilendirmiyor :)

    7. icimdeki yolculuk dedi ki...

      kesinlikle katılıyorum size

    8. viva dedi ki...

      aynen katiliyorum bende :) zaten en önemlisi insanin kendisinin birseyi istemesi, icten istemedikten sonra yapilan hersey olmuyor zaten.

    9. buraliolmayan dedi ki...

      kelebek etkisiyle uzun zamandır aynı şeyi konuşup duruyoruz biz de. blog okunması ne kadar azalsa da kendi adıma yazmaktan vazgeçmeyeceğim, en azından sıkılına kadar :) ben de her telden uzun uzun yazıyorum biliyorsun. hele ürün yorumlarım kısa tutmaya çalışmasam adeta birer pehlivan tefrikası olacaklar :)) blogu açarken ne firmaları ne çekilişleri düşündüm. sadece kendim için vakit geçirebileceğim bir uğraşım olsun diyerek açtım. hatta kozmetik blogu açtığım için küçümsenerek eleştirildim. kozmetik tu kaka bişey ya hani :)) arada çekilişlere de katılıp hele de kazanıyorsak ne ala . sakın bırakma blog yazmayı.instagram çekirdek gibi yeniyor ve bitiyor ama anlık bir keyif. sen yaz ben okurum ama sen de beni oku tamam mııı :)))

    10. Unknown dedi ki...

      öncelikle yazını sonuna kadar okudum ece :) blog yazmak zor blog açmak kolay özellikle yazında belirttiğin gibi sadece bana bir kez bile çıkmayan çekilişlere katılmak için blog açanlar var amaçları blog olsun çekilişlere katılayım bu kimi de instagram , tweter ve youtube kanallarında faaliyet göstermekte ama sen bence yoluna devam et ben hep diyorum ben bloğuma ilk kendim keyif aldığım için zaman ayırıp post hazırlıyorum sonra diğer şeyler geliyor zaten herkes uzman bloger :) kesildi ben o kadar zamandır blogla ilgilenmeme rağmen yinede çok şey öğrendim ve öğreneceğim eğer keyif almıyorsan bırak ama hala o heyecan varsa devam et zira bak okuyanlarda oluyor ...

    11. Evde Yazar dedi ki...

      Uzun yazıların okuyucusu her daim olacaktır, ben böyle düşünüyorum, sevgiler:)

    12. Ayşe dedi ki...

      Blog yazmayı seviyorum bazen keşke her telden yazdığım bir blogum olsa diyorum. Ama her telden yazmak bana göre değil, bir şeyleri içimden anlatmak geliyor ama yazmaya başlayınca bir bakıyorum ki becerememişim. Ben de bitkiler hakkında bir blog yazıyorum. Genelde saksı çiçekleri vb. gibi. Genelde yaşıtlarımın ilgilerini daha çok kozmetik, giyim vb. konular çekiyor, ben kozmatik blogu yazacak kadar deneyimli değilim, okumayı sevdiğim bloglar arasında sayabilirim ama. Kısacası bitkiler hakkında da sonsuz bilgi birikimimin olmamasına rağmen onlar hakkında gevezelik etmeyi seviyorum.
      Henüz bu işe çok yeni başladım ve gerçekten başarılı bir blog nasıl olunur? Ne kadar zaman alır bilmiyorum ama yolun daha çok başındayım ve bloguma gerçekten özen göstereceğim

    13. ecefobi dedi ki...

      Vakit ayırıp, yorum yazdığınız ve okuduğunuz için herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Gerçekten benim gibi düşünenlerin olması, daha da keyifle devam etmemi sağlayacak. Bazı şeyler paylaştıkça daha da güzelleşir ya, bu blog olayı da aynen öyle işte. Hepimize başarılar o zaman, bloga da tam gaz devam :)

    14. Unknown dedi ki...

      Ben de aynen senin gibi düşünüyorum. İnsanlar o kadar tuhaf bakıyor ki dışardan, para kazanılıyor mu öyleyse ben de açayım diyen bile oldu. Bu sadece bir hobi benim için. Yazmak mutlu ediyor. Yorum almak elbet daha da ediyor. Ama bu işi firmalardan bedava ürün alabilmek için, bolca takipçi kazanmak için, laf olsun diye yapanlara da zerre saygım yok. Bence biz yazmaya devam edelim. Bi kategorimiz olmasına gerek yok. Ben de adım kozmetik aşığı olmasına rağmen kitap, film, deneme tarzı yazıyorum yazıcam da=)

    15. Adsız dedi ki...

      Blogdan para kazanmak veya hediye kazanmak bence çok zor ve zahmetli..
      ben yıllardır blog yazıyorum.. keyif almak sıkıntılarımı unutmak ve anı olsun diye başladım. benim zamanımda zaten böyle hediyelerdi çekilişlerdi hiçbişi yoktu :) şimdi çok hoş şeyler var tabi negatif tutumlar da var .. blogum kişisel paylaşımlarımdan ibaret çoğu zaman..
      emeksiz bişi kazanılmaz..ben zor vakit ayırıyorum çünkü evde net yok..akılsız teleofnum var :)
      sadece işyerimden işimin yoğunluğuna göre girebiliyorum yazılarımı...
      güzel ifade etmişsin..

    Yorum Gönder